Naturvidenskab og tro?

Livets oprindelse

En forældre kom hen til mig forleden dag og spurgte, hvad hun skulle sige til sin søn, som stillede mange spørgsmål til, hvordan livet opstod. Begyndte det hele med Adam og Eva, som vi hører det i skabelsesberetningen fra Det gamle Testamente, eller gik det anderledes til? Hvad skal jeg svare ham, når jeg samtidig gerne vil bakke op om skolens holdninger, var hendes spørgsmål.

Det var da et godt spørgsmål, synes jeg! Og skønt med børn, som udforsker de store spørgsmål og forældre der kommer på overarbejde og lige pludselig skal forholde sig til det og måske selv blive afklaret og udforske den side af tilværelsen.

Vi har ikke en bestemt holdning som skole til om jorden er 10.000 år gammel eller 13 milliarder år gammel. I USA er det et stort samtaleemne og spørgsmålet deler vandene. Beretningen om Adam og Eva opfatter jeg ikke selv mytisk, men faktuel. Dog med plads til at tidshorisonten har været en hel anden. 1 dag kan betyde en given tidsperiode, hvor der er plads til millioner af år og en masse evolution. Det vigtige for mig i historien er, at vi er skabt af Gud og ikke er overladt til tilfældighedernes spil. Der er en Gud, han har skabt verden og mennesket i sit billede. Vi er villet af ham.

Det betyder ikke, at alt er forklaret med det, men jeg ser det ikke som en modsætning til de naturvidenskabelige landvindinger, som jeg har stor respekt for.

Den danske professor i naturvidenskabelig teori, Peter Øhrstrøm, skriver meget fint om emnet. Han har skrevet flere artikler, som kan findes på www.livetsoprindelse.dk

Det bliver for omfattende for mig at redegøre for hans synspunkter her. Læs selv artiklerne. Jeg kan dog sige, at han fint forener en tro på bibelens budskab og verdensbillede med en naturvidenskabelig daglig praksis. Tro og videnskab er ikke modsætninger, som nogle vil gøre det til. Det er 2 sider af samme sag. Og så har de, som ikke tror på en skabelse, men et big bang, også nogle ganske store udfordringer i deres forklaringsmodel. F.eks. kompleksitetsspringet fra kemi til biologi. Hvor kommet informationerne fra til livets udvikling. Det er ikke muligt at forklare (læs selv prof. Peter Øhrstrøms respektfulde og klare gennemgang af blandt andet dette).

Hvad skal den forældre så svare sit barn? At der er forskellige syn på hvor gammel jorden er, og at man godt kan tro på det som står i bibelen og samtidig være en troværdig, dygtig naturvidenskabsmand, som tænker sig om, går grundig til værks og stiller kritiske spørgsmål, også til den bibelske tekst.

Og så er det vigtige ikke detaljerne, men at Gud skabte verden. Og at Jesus kom til jorden, som Guds søn med løftet om, at døden ikke har det sidste ord i et menneskes liv.

John/Oktober 2015